12 - 14 SepteMBer, 2025 grÖvelsjÖn, SVerige
Första Hjälpenkurs (WFA)
VÄRD AV CROSSING LATITUDES
NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets rekommendationer. Du kan förvänta dig ett faktabaserat kursmaterial, inte bara kopierat från en textbok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse.
DATUM:
Den 12–14 september, 2025 (fredag, lördag och söndag). 08:00 – 18:00 var dag.
Vi bryter för en timmes lunch var dag och några korta fikapauser.
KURSPLATS:
STF Grövelsjön Fjällstation, Grövelsjövägen 495,
790 91 Idre, Sverige
-
Denna kurs undervisas på svenska
-
SEK 6000: -
Vad ingår i kurspriset: Ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocketguide, HLR kompetenskort från Svenska HLR Rådet samt NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid och Epinefrin certifiering ingår i priset.
-
Kursen kombinerar teoretiska föreläsningar, praktiska moment och scenarier. Var dag består av klassrumsundervisning, övningsmoment och scenarier både inom- och utomhus. Vi har inga skriftliga eller praktiska prov på denna kurs.
Deltagare turas om att vara ”patienter” och ”sjukvårdare” var dag. Vi använder teaterblod för att göra scenarierna mer realistiska. Teaterblodet går bort från hud och kläder, men du kan behöva tvätta två gånger.
Kursmaterialet är på svenska och kursen undervisas på svenska av NOLS Wilderness Medicine instruktörer.
-
Full betalning krävs för att bekräfta en plats på kursen. Du kan välja din betalningsmetod (banköverföring eller kreditkort) på vårt anmälningsformulär. Innan du anmäler dig är det viktigt att läsa genom våra avbokningsregler. När vi har mottagit din kursavgift skickar vi kvitto och en kursbekräftelse via e-post.
Läs Studentavtalet innan du anmäler dig: http://www.nols.edu/en/filer/public/1481655159/906/
*Det är inte nödvändigt att skriva under och skicka in det. Vi har blanketter som du kan skriva under vid kursstart. Om du vill ha en översättning av detta dokument så maila oss.
-
Om en deltagare avbokar eller drar sig ur en kurs:
• 30 dagar eller mer innan kursens startdatum behåller Crossing Latitudes en administrationsavgift på 1500 SEK.
• Inom 30 dagar före kursstart behåller Crossing Latitudes en administrationsavgift på 2750 SEK.
• Efter kursstart ges ingen återbetalning.
Om Crossing Latitudes eller NOLS Wilderness Medicine måste ställa in kursen får du full återbetalning. Vi rekommenderar starkt att du skyddar dig själv genom att köpa reseförsäkring. Crossing Latitudes eller NOLS Wilderness Medicine ansvarar inte för andra utgifter vid avbokning eller avhopp.
-
Logi är inte inkluderat i kurspriset.
Vi rekommenderar att du bor på STF Grövelsjön Fjällstation där vår kurs hålls. Fjällstationen kan erbjuda enkla tvåbäddsrum med handfat, rymliga fyrbäddsrum med dusch och wc eller stugor. Du kan boka helpension, enstaka måltider eller att utnyttja gäst-köket.
I gäst-köket har du tillgång till fullständig köksutrustning, dubbla spisar, kylar, frysar, bänkytor och gott om sittplatser både inomhus och ute på verandan.
Bor du i fjällstationens huvudbyggnad eller i annexet har du också tillgång till samtliga andra faciliteter såsom huvudbyggnadens bastu, sällskapsrum, torkrum med mera. Tälta gör du gratis enligt svensk allemansrätt och om vill du nyttja fjällstationens faciliteter inklusive självhushålls-kök, dusch och bastu betalar du en serviceavgift (ca 200 kronor för vuxen som är medlem i STF eller ca 300 kr för vuxen ej medlem).
Du bokar eget boende via hemsidan eller via bokningen Tele: 010-190 2360.
För mer information om STF Grövelsjön Fjällstation, boende alternativ och bokning besök:
https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-grovelsjon-fjallstation/boende/
Du är givetvis välkommen att bo hemma, boka boende på annan plats eller ort också.
-
Måltider ingår inte i kurspriset men Fjällstationen erbjuder enstaka måltider, fullpension eller så kan du laga egen mat i gäst-köket.
-
Till Grövelsjön går det fint att resa kollektivt, mer information om resealternativ hittar du under rubriken Kontakt och öppettider på STF Grövelsjöns startsida, klicka på ”Hitta till boendet”.
Kursbeskrivning WFA (Wilderness First Aid)
Vår 3 dagar långa kurs i Första Hjälpen är en intensiv, kul och en praktisk introduktion till att hantera vanliga skador, mer allvarliga nödsituationer och allt däremellan. Föreläsningar, demonstrationer och praktiska scenarier kommer att utmana dig men också ge en dynamisk inlärningsmiljö. Vårt mål är att efter kursen kommer du att ha kunskap, färdigheter och förmåga att fatta välgrundade beslut och våga ingripa i nödsituationer.
Vildmarksförsta hjälpen skiljer sig från urban första hjälp genom att fokus ligger på initial och långvarig vård av en patient i avlägsna miljöer. Denna kurs är för friluftsentusiaster och personer som arbetar eller bor i glesbygd.
-
Godkända kursdeltagare får NOLS Wilderness Medicine internationella två-åriga ”Wilderness First Aid” och EpinepherEpineferin certifikat samt Svenska HLR Rådets HLR kompetenskort.
Om du har en icke utgången (eller är inom dirr ”re-entry year”) NOLS Wilderness First Responder (WFR) eller en NOLS Wilderness Advanced First Aid (WAFA) certifiering så kan denna kurs tas för återcertifiering. Kontakta oss om du vill återcertifiera en WFR eller WAFA.
För mer information om NOLS Wilderness Medicine och våra WFA-kurser, besök:
https://www.nols.edu/en/coursefinder/courses/wilderness-first-aid-WFA/
-
Dynamiska instruktörer med mycket erfarenhet från både vildmarksexpeditioner och första hjälpen.
Mycket tid utomhus med realistiska scenarier.
Daglig feedback från våra instruktörer.
Intensiva och givande dagar.
Ett evidensbaserat kursmaterial och läroplan som inte bara är hämtat från en lärobok. Vi undervisar metoder och protokoll som stöds av en läkarbaserad medicinsk rådgivande panel. Detta innebär att du får de senaste rönen inom friluftsmedicin.
-
Att du är i tid varje dag.
Att du kommer förberedd varje morgon, redo att lära och delta. Repetition och övning på kvällarna cementerar in kunskapen.
Vi hoppas att du säger till när du behöver hjälp, inte förstår eller har frågor.
Respekt för andra deltagare och vår personal – både i klassrummet och under scenarierna utomhus. Vi accepterar inte någon form av trakasserier.
Vi ber att alla deltagares stänger av sina mobiltelefoner och datorer under lektionstid.
Rökning, alkohol och/eller droger är inte tillåtna under kurstiden.
Husdjur är inte tillåtna i klassrummet eller vid scenarioplatser under kurstiden. Deltagare som tar med husdjur ombeds att lämna kursen tills husdjuret är säkert placerat i ett hundpensionat eller liknande – om det inte är en tjänstehund. Om du har en tjänstehund, mejla oss innan du anmäler dig.
-
Förvänta dig bra väder men var förberedd på det värsta! Vi kommer att vara utomhus varje dag, även om det regnar, snöar eller stormar. Att ha kläder och utrustning av bra kvalitet är viktigt. Kom till kursen var morgon beredd på att vara både inomhus och utomhus. Du behöver en medelstor ryggsäck för dina personliga extrakläder och den första hjälpen-utrustning som vi tillhandahåller varje dag. Din ryggsäck kommer att användas var dag i scenarierna. NOLS Wilderness Medicine tillhandahåller frilufts- och medicinsk utrustning för att skapa realistiska scenarier.
Att ta med i din ryggsäck:
Vattentät jacka och byxor
Extra ombyte av kläder (strumpor, tröja, långkalsonger)
Mössa, handskar, vantar, buff eller halsduk
Pannlampa med extra batterier
Solglasögon, vattenflaska
Skyddsglasögon (solglasögon och/eller klara glasögon)
Inomhusskor eller sandaler
Anteckningsblock, pennor, vattenflaska, te-/kaffemugg
Förslag på utrustning:
Underkläder
Långärmad topp i syntet eller ull
Varm tröja eller fleecejacka
Snabbtorkande utomhusbyxor
Fritidskläder för kvällarna
Vattentät jacka och byxa
Kängor eller stövlar
Inomhusskor
Mössa, handskar, vantar, buff eller halsduk
Träningskläder (om du vill träna) på kvällen
Pannlampa med extra batterier
Anteckningsblock och pennor
Solglasögon, vattenflaska, mugg, toalettartiklar
Adapter för din elektronik (om det behövs)
Personliga medicin (astmainhalator, allergitabletter eller liknande)
Sovsäck och/eller sängkläder, täcke, kudde, örngott, handduk.
Mat om du vill laga egna måltider
Kursplan
Infektionskontroll
Hjärt-lungräddning (HLR)
Introduktion till Vildmarksmedicin
Initial bedömning A B C D E
Fokuserad undersökning (topp till tå)
Vitalparameterar
Medicinsk historik
Färdplaner, evakuering och dokumentation
Rygg- och ryggmärgsskador
Skallskador
Chock
Sårvård
Brännskador och infektioner
Idrottsskador, frakturer och urledvridningar
Värme relaterade sjukdomar, hypotermi och köldskador
Diabetes, astma, epilepsi, hjärtsjukdomar med mera
Anafylaxi
Första hjälpenkits
ladda ner kursinformation
Vi hoppas att denna information är till hjälp.
Frågor: Mejla info@crossinglatitudes.com
NOLS Wilderness Medicine: https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/